Segítség / GYIK

Elakadtál az oldal használata során? Nézz szét a leggyakoribb kérdések között! Ha nem találnál választ, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot.
Hogyan lehet fájlt feltölteni?

Fájlokat a főoldalon a kör közepére kattintva vagy oda fájlokat behúzva (drag and drop módon) illetve belépve (vagy feltöltést követően) a bal felső nagy kék gombra kattintva tudsz. Ha regisztrált tag vagy, és be vagy lépve, akkor kiválaszthatod a mappát is, ahova a fájl kerül majd a feltöltés után. Ha nem vagy belépve, akkor a rendszer nem jegyzi meg a feltöltéseid, így a feltöltés után kapott letöltőlinket (amivel a fájl letölthető) őrizd meg, ha később is szükséged lenne rá!
Érdemes regisztrálni, mert így könnyedén nyomonkövetheted feltöltéseidet. Ha be vagy jelentkezve, akkor a feltöltési listádból kiválasztva tudod elérni a fájlhoz tartozó letöltőlinket.
Ha kényelmetlennek érzed a weben keresztüli egyesével történő feltöltést, akkor használd az FTP feltöltést, amely minden regisztrált tagunknak ingyenes! Itt olvashatsz az FTP feltöltésről.

Hogy tudok a Datáról letölteni?

A Data.hu-ra feltöltött fájlok mindegyikéhez tartozik egy letöltőlink (https://data.hu/get/... alakú URL). A letöltőlinkeket megoszthatod fórumokan, vagy körbe küldheted ismerőseidnek emailben, stb. A letöltő linkre kattintva lehet letölteni a feltöltött fájlokat. Itt kereshetsz a Data.hu-s fájlok között: Keresés a Data.hu-n!

Hogyan tudom a feltöltött fájljaim megosztani?

Ha a feltöltés sikerült, nincs más dolgod mint megosztani a fájlt barátaiddal, ismerőseiddel. Erre szolgál a letöltőlink. A letöltőlinkre kattintva előugrik egy ablak, melyben több féle formában megkapod a linket, melyet vágólapra tehetsz, és bemásolhatsz bárhova (pl. egy közösségi fórumba), beillesztheted weblapodba vagy akár elküldheted emailben egyik barátodnak. Neki már csak rá kell kattintania erre a linkre, és máris indul a letöltés. Használd a Facebook, és más közösségi oldalak megosztási lehetőségeit a letöltő oldalon található logókra kattintva!

Hogyan kereshetek a Data.hu-n? Próbáld ki a Data.hu keresőt! Kattints ide!

Hogyan tudok fájlt darabolni? A nagy méretű fájlokat (amik 2 GB-nál nagyobbak) elkerülhetetlen kisebb részekre darabolni, mert feltöltésük igen sokáig eltarthat és rendszerünkbe maximum 2 GB-ot lehet feltölteni egyszerre.

A fájl darabolást a TotalCommander nevű program segítségével mutatjuk be, amely letölthető innen.

1. Kijelöljük a darabolni kívánt fájlt a bal egérgombbal.
(Az ablak másik oldalán egy üres könyvtár legyen, mivel oda fogja másolni a darabolt fájlokat!)
2. Fájl / Becsomagolás (ALT+F5)
3. A többlemezes csomagolást
4. És a Zip tömörítőt kell kipipálni
5. Majd OK gomb
6. Megadjuk, hogy mekkora méretű darabokat szeretnénk.
Ha pl. 2 GB-os darabokat akarunk gyártani, akkor írjuk be, hogy 2024000.
7. Majd OK gomb
8. Az ablak másik oldalán ott kell lennie az összetömörített, feldarabolt állományoknak amit már csak fel kell tölteni.

Mennyi ideig maradnak fenn fájljaim a Data.hu-n? A Prémium tagsággal NEM rendelkezők feltöltései 60nap, míg az aktív Prémium előfizetéssel rendelkező felhasználók fájljai 1 év letöltés nélküli időszak után törlődnek rendszerünkből. (Tehát, ha rendszeresen letöltik fájljaid, akkor azok bent maradnak rendszerünkben.)

Letöltés vezérlővel is tudok letölteni (pl. JDownloader 2)? Igen. Ha Prémium felhasználó vagy, akkor elég a fájlok letöltő-linkjeit (https://data.hu/get/... alakú linkeket) behúznod a letöltésvezérlődbe, és a letöltés működni fog! Ehhez az szükséges, hogy a letöltésvezérlőben az azonosítás mezőkben megadd a Data.hu-s felhasználóneved és jelszavad. (Tehát amit a Belépéshez is használsz!). Jdownloader 2 letöltése: http://jdownloader.org/download/index.
Jelen állapot szerint a JDownloader úgy kezeli a letöltéseket, hogy ha 4-nél több fájl letöltését is elindítod egyszerre, akkor az első 4-et prémiumként a többit viszont már ingyenesként próbálja meg letölteni. Ha ez a működés számodra nem felel meg, akkor az alábbi beállításokkal ezt kikapcsolhatod a programban:
Beállítások > Felhasználói fiók kezelő > Használati szabályok (tab)> Hozzáad gomb-ra kattintva ki kell választani a data.hu-t, és a felugró ablakban a "Letöltés fiók számla nélkül" részben az Ingyenes letöltés mellől vedd ki a pipát, majd Mentés

Regisztráltam, mégsem kaptam aktiváló emailt. Miért? Egyes levelező rendszerek gyakran eldobják leveleinket (Például a citromail), így előfordulhat, hogy nem érkezik meg az aktiváláshoz szükséges email. Ilyenkor első ízben panaszt tehettek az email szolgáltatótoknál, majd pedig írjatok egy üzenetet arról az email címről, amivel a regisztrációt kezdeményeztétek, és mi aktiválunk! Remélhetőleg ezen rendszerek javításán dolgoznak az érintettek, de addig is ajánljuk a postafiok.hu levelező szolgáltatást!

Külföldről elő lehet fizetni valahogy? Igen, a bankkártyás fizetés a legtöbb bankkártyával külföldről is elérhető (Arra vonatkozóan, hogy mely kártyák használhatóak, a fizetés előtti információs oldalon tájékozódhatsz)! Az SMS szolgáltatás külföldről nem elérhető.

Mi az a DataPont? A DataPont annak mérésére szolgál, hogy mennyire töltenek le tőled a felhasználók. Ha sok DataPontot gyűjtesz össze akkor, azt Prémium előfizetéssel jutalmazzuk! Melyet itt válthatsz be!

Hogyan szerezhetek DataPontot? DataPont jár egy feltöltéssel rendelkező regisztrált felhasználónak, ha egy Prémium felhasználó letölti valamely fájlját. A letöltött fájlnak minimum 5MB-osnak kell lennie. Saját feltöltés letöltése nem generál pontot. Ha ugyanazt a fájlt többször letölti ugyanaz a felhasználó, akkor az csak első alkalommal jelent pontot. Egy prémium felhasználótól egy nap maximum 10 pont szerezhető.

Mit tegyek, ha prémium előfizető vagyok, mégsem prémiumként indul a letöltés? Először is próbálj meg kilépni majd újra belépni, mert lehetséges, hogy időközben törlődött a prémiumságod igazoló cookie! Ha letöltésvezérlőt használsz, akkor ellenőrizd, hogy jól adtad-e meg az azonosítás mezőkben a Data.hu-s felhasználó neved és jelszavad (amiket a belépéskor is használsz)! Ha letöltésvezérlődben nincs lehetőség belépési adatok megadására, akkor nem fogod tudni azzal igénybe venni a prémium letöltést.

Hogyan tölthetek fel FTP-n keresztül? Az FTP feltöltésről minden szükséges információt megtalálsz ITT!

Hogyan tölthetek le FTP-n keresztül? FTP-n keresztül nem tudsz letölteni. Az FTP-s szolgáltatásunk csak a feltöltés megkönnyítésére szolgál. Hogy le tudd tölteni a feltöltött fájlokat, ahhoz előbb szinkronizálnod kell azokat a webes felületen keresztül, erről minden szükséges információt megtalálsz ITT!


Ha elakadtál és itt nem találtad meg a választ, használd bátran Ügyfélkapu rendszerünket: ÜgyfélkapuTop